Comeback

Hello fellas,

Wow, sudah setahun lebih ternyata saya tidak aktif blogging..tepatnya 18 bulan sudah. Malu euy..apalagi melihat blog-blog lain yang going stronger each days, but i put my thick face front lah..and proudly (or shamelessly) comeback to this blog of mine.

Tentunya selama 18 bulan ini banyak sekali yang sudah terjadi dan saya harus nyicil catch up news update baik untuk review-review ataupun sharing ga pentingnya..

See you in the next posting and happy fasting buat yang sedang menjalankan ibadah puasa!

 

 

Advertisements

Makassar! Makan, Makan, Makan dan Makan…

Liburan lumayan panjang kemarin dari tanggal 28 Maret s.d 31 Maret kemaren kami sekeluarga bertandang ke Makassar. Maksud utama kunjungan kami ini sebenernya sih untuk dateng ke acara pertunangan sepupu saya, tapi kalau dipikir-pikir lagi, rasanya itu hanyalah alibi…karena acaranya sendiri itu cuma 2 jam, dan itupun acara kecil-kecilan yang notabene para sepupu-sepupunya ga perlu-perlu amat hadir sih, tapi yaaahh mumpung ada rejeki dan alesan ke Makassar, WHY NOT?

Langsung mari kita terjun ke foto-foto yang jadi tersangka utama gagalnya diet (dietku yang baru jalan satu minggu sudah rusak dengan sukses!!!)

1. Cafe Mama
Sampe2 di Makassar ntuh kira-kira jam 3 sore gitu, perut sebenernya engga laper sih, tapi karena panas banget cuacanya (alah alesannnnnn), jadi kami semua langsung cuss ke Cafe Mama buat menyantap es pisang ijo dan snack2 lokal lainnya (ga sempat kefoto semua karena tokonya rameee beut jadi kita juga buru2 pesennya dan buru2 habisinnya…) Ini bentuk si pisang ijo:
IMG-20140328-00195
Snack yang sempet kepoto (lupa namanya, tapi itu adalah kentang tumbuk sama durian…rasanya nano nano deh):
IMG-20140328-00194
.

2. Sop Saudara
Sop satu ini buka 24 jam bok…satu hari bisa masak 100 kilogram daging dan jeroan sapi…EDAN ngga tuh?
Makanan ini rada mirip sama soto sapi, tapi kuahnya beeehhhhhhhh…kentel banget sama bumbu dan kaldunya. Daging dan jeroannya juga empuk2 gimana gitu. Mantebh deh pokoke. Ini deretan mangkok2 dan daging paru yang tinggal nyomot:
DSCN0094

3. Seafood APONG
Yak, yang punya namanya pak APONG, dan kami kebetulan makan di cabang barunya dan yang empunya lg nongkrong di sono.
Pelayanannya oke banget, waktu nunggunya engga lama, ramah2, makanannya enak2 dan masaknya cepet loh.
Yang terfavorit di sini adalah Kepiting Telur Asinnya, lihatlah penampakannya yang bikin ngiler:
IMG_20140328_203203
saking populernya, menu satu ini bisa dibawa pulang dalam termos yang APONG sediakan, harga untuk 4 kilo kepiting di termos ini bisa sampe 1.4 juta men!

Kami juga mencicipi Ikan Kudu-kudu Bakar dan Ikan Sunu Goreng tepung, kedua ikan ini kaga ada di Jawa: IMG_20140328_202437

DSCN0203

IMG-20140328-00203

4. Nyuk Nyang Ati Raja
Kalo yang ini hidangannya mirip banget sama bakso sapi, kuahnya bening tapi berasa bumbunya, baksonya lembut tapi berasa daginginya…orang2 biasa makan ini bersama dengan barasa, semacam lontong gitu lah. Konon katanya banyak wisatawan juga membawa hidangan ini sebagai oleh-oleh favorit.
DSCN0307

5. Warung Bravo
Warung ini juga cetar banget…kami memesan es pallu butung, jalangkote (semacam pastel) dan pangsit mi…semuanya sedabbbb, sayang ga sempet jepret si pangsit mie nih…
IMG-20140329-00205

DSCN0196

DSCN0194

6. Pallu Basa Jl. Serigala
yang ini kaga ada fotonya karena aku gak terlalu doyan ya…tapi warung itu rame banget ga ada satu kursi kosong, begitu ada yang beranjak pergi, ada yang baru datang masuk, begitu terusss. Suami dan keluarga yang lain sih doyan banget, rasanya mereka ada fotonya, besok yah kalo udah nemu akan aku uplot.

Foodaholic Trip

Another post is comiiiiinnngg…please do not read this post with empty stomach! I warned you!

I wondered what would be the nicest job on earth? Right after I finished uploading my Singapore trip pics, I asked to myself, why cant I land a job that only allows me to travel the globe and eat delicious dishes and brag about them?? Why oh why…

I couldnt snap all the plates I had, mostly because I was too hungry to even bother the tradition (ritual org Indo: ambil foto, ngicip2, sadar kalo belom berdoa, berdoa beberapa detik, lalu makan), I expected tons of bones inside since you know, sting…ray..uh oh.:

Image

Pork Satay with Pineapple peanut sauce:
IMG-20140223-00158
A must eat – Singaporean typical Chicken Rice (accompanied by fu yung tan, shrimp roll, cakwe, kangkong and bbq pork):

Image

Cupcakes made by a colleague, looks like she hated Mario Bros that she made a poisonous mushroom look alike; they are yummy tho!:

Image

Last but not least…chili crab! they said it’s a Singaporean who found this dish…i’d say he/she must have married an Indo-Padang fella:

Image

A Visit to Singapore

I’m going to be in Singapore next week for work purpose (and play, of course!!), so I’m in a mood to talk about it.

Singapore is probably the most popular destination for Indonesian tourists. It is like a blend of West meets East type of city/country where you can find a hip hangout place for expatriates coming from all over the globe next to a traditional chinese shop; or a shopping heaven full with most prestigious brand within few hundreds meters to Malay-Indian community area. It is Asia in soul but American/European in looks.

Lack of natural charms, Singapore creates its own charm by constructing many kind of remarkable building and developing great manmade attractions. With a little help from mouth watering local cuisine, support of good infrastructures system and reliable facility of medication has made Singapore an irresistable place for many people to visit.
By having the busiest port in the world, Singapore has been recognized as business centre of Asia. This lead to many foreign companies to invest and own an office or factory in Singapore which consequently build the competitiveness culture within the country (local people vs expat).

Personally, I would love to stay in Singapore for one or two weeks, I love the food, I love the convinience to be independent and I love the liveliness. But then again, I am having a difficult time imagining myself to stay there for longer period of time. Why? I am not so sure, perhaps I am too scaredy cat to be in such competitive culture (you can see everybody is walking rushing, briskly, busy checking their iphone and even the oldest grandma you met was working as a cleaning lady in random places!!).

Anyway, what do I do when I am in Singapore? Well, beside working (of course!), I would usually visit these places:
1. Orchard Rd — no, not to shop, dear…But only to walk around, chill and see the beauty of the shops  during the evening; you can grab a bite at Killiney kopitiam nearby too, yum!
loc_kil
2. Clarke Quay — to enjoy the nightlife, chill with friends with live music and cooling drinks.
3. Bugis Junction — to satisfy my hunger for rather cheap yet fashionable accesories (you can find cute snapbacks, dangles or pair of flats with good bargain!). Accross the street, you can find rows of local food shops (the durian ice is all-kill!)
image2
4. Daiso (all $2 shop) (you can find them in many places, but I usually go to Plaza Singapura) — to buy unique (and cheap..hehehe) souvenirs for family and friends.
daiso

Where would you go?

 

Ps: Pictures are not my property.

 

The Netherlands – Part 2

Indonesian culture have been influenced alot by the Dutch, as a result of more than 350 years of colonialization. Not the best memory, one would said.

However, we have to admit that not all bad things we got from them. The Dutch left us not only the old infrastructures that we remain use them until today, the law system that we remain engaged to or ancestors that we respect and remembered by, but also languages.
Interestingly, many of young people do not recognized this now… Especially in Java Island, a lot of words we used are actually deriving from the Dutch. Examples: Kulkas (koelkast), wastafel (wastafel), kantor (kantoor), om (oom), tante (tante), aanval (aanval), persis (precies), gratis (gratis), korting (korting), atret (uitrit), klop (klopt), and soooooo many more.

The love between Indonesia and the Dutch even resulted a song called “Surabaya” that is quite popular among the Dutch, here is the lyric and Indonesian translation, in case you are interested 🙂

Singer: Anneke G
Surabaya, Surabaya
mijn gedachten zijn altijd bij jou
Pikiran saya selalu dengan Anda
Waarom moest ik jou verlaten
Mengapa saya harus meninggalkan Anda
eenzaam sta ik voor mijn raam
kesepian saya berdiri di hadapan jendela
grauw is de lucht
abu-abu, udara
en als ik zucht
dan jika aku mendesah
vormen mijn lippen jouw naam lippen you nam
bibirku membentuk nama mu

Surabaya, Surabaya
Met je zee en je hemel zo blauw met ye see
Dengan laut dan langit begitu biru Anda
Surabaya, Surabaya
mijn gedachten zijn altijd bij jou mein hedahten
Pikiran saya selalu kepada mu

Ik zal jou nooit meer vergeten
Aku tidak akan pernah melupakan Anda
ik droom van jou elke nacht
Aku bermimpi tentang mu
dan hoor ik weer
Aku mendengar lagi
net als weleer
seperti tadi

Gamelang klanken heel zacht
Gamelan terdengar sangat lembut

Surabaya, Surabaya
met je zee en je hemel zo blauw
Surabaya, Surabaya
mijn gedachten zijn altijd bij jou

The Netherlands – part 1

I had quite a relation with this windmill country, it was like my second home — so I had some sort of obligation to speak about this country (and I will have separate postings on this, bear with me :)). Not just because my motherland was colonialized by them for more than 350 years nor because my grandfather spoke the language and even read dutch bible during his lifetime.

I spent at least 4 years pursuing my bachelor degree in this country. It sounded very fancy and extravagant, but let me assure you, it was not.

I lived in a small city called Deventer, who was famous for its beautiful Ijssel river. First time to know the existence of Deventer? No worry, you were with everybody in my families and friends. I must admitted that if I had the chance to go back to past, I would be 99% tempted to change my choices of city (although my gut said I would still stick to the other 1%). While Deventer was not exactly famous among most part of the world, the city was quite a darling for Dutch people. The city hold some historical story during world war 2 and many buildings were historically preserved until today.
Just like every city in the Netherlands, Deventer had a train station which from there you can just walk straight to the city center they called it centrum. Centrum of Deventer was small but you would find everything that you need there (esp when you were just a student). There were theatre, small eateries, cafes, asian restaurants, even a club. I wouldn’t consider them as the best, but they would perfectly cater what you need.

Every year, Deventer also hosted two major events: Europe’s largest book fair somewhere in August and Dickenfestijn in December. Both lovable events attracted thousands to million of visitors every year. I would never missed these two.

As a student with tight budget, my daily routine was quite predictable and I worked as a hourly cleaner during the weekend.

The funny thing about studying abroad was that I would always imagined myself working multiple parttime in McDonald, flower shop and an ice cream cafe but that, my dear, never happened. International students had limitation in part time employment, some were: languages, working permit and physical appearance (once I got fired after two days working part time at a pottery because of my height was not sufficient!!!). I considered myself very lucky as I could get a stable part time job during my first year in this small city.

I just visited the city back in October 2013 and I would missed Deventer every now and then. I think Deventer missed me too as it would always be part of my introduction with many Dutch colleagues and somehow I was more please to explain about Deventer if not annoyed when they throw the all-the-time question: “Why Deventer?”.